ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΓΗΛΟΦΟ

ΦΩΤΑ  ΣΤΟ ΓΗΛΟΦΟ-ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΩΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ  50

Σήμερα  έμαθα  κάτι που δεν ήξερα. Ευτυχώς υπάρχουν και οι μεγάλοι (Πατέρας –μάνα)

Την ημέρα των Φώτων  οι κάτοικοι πήγαιναν στην εκκλησία για την θεία λειτουργία.Μετά τη λήξη της λειτουργίας  γινόταν περιφορά των εικόνων. Πριν όμως γινόταν μια μίνι δημοπρασία θα έλεγα  για το ποιοι θα έπαιρναν και θα κρατούσαν τις εικόνες. Κάθε κάτοικος που ήθελε να συμμετάσχει   έταζε στην εκκλησία χρηματικό ποσό ή πρόβατο-κατσίκα  ή γεννήματα(σιτάρι κριθάρι, βρίζα).Όποιοι τάζανε πρόβατα  ή  γίδες   κρατούσαν το ζώο στο κοπάδι τους   αλλά το ξεχώριζαν γατί αυτό ήταν στον Άγιο ταμένο. Απλά όταν πούλαγαν αρνί ή γάλα τα λεφτά τα έδιναν στην εκκλησία. Το σιτάρι ,κριθάρι, βρίζα το πήγαιναν στην εκκλησία και οι επίτροποι τα πούλαγαν και έπαιρναν πράγματα για την εκκλησία (κεριά, λιβάνι ,λάδι κτλ)

Μετά άρχιζε η περιφορά στο χωριό. Μπροστά ο παπάς  κρατώντας ένα σκεύος(κακάβι) με το νερό το σταυρό και το βασιλικό και αυτοί που κράταγαν τις εικόνες και πίσω οι υπόλοιποι .Η διαδρομή ήταν αυτή που βλέπουμε στην εικόνα .Κατά τη διαδρομή ο παπάς ράντιζε γύρω του τα χωράφια. Πρώτη στάση η βρύση Κουσένι  για γέμισμα νερού και αγιασμό(περίπου 10 λεπτά).  Δεύτερη στάση  η  Παλιόβρυση ( γέμισμα νερού και αγιασμό περίπου 10 λεπτά).Μετά επιστροφή στην εκκλησία (βλέπε κίτρινα βέλη).Αφού αφήναν τις εικόνες στη θέση τους επίστρεφαν  στα σπίτια τους

If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.